Keystone logo
University Of Yüzüncü Yıl

University Of Yüzüncü Yıl

University Of Yüzüncü Yıl

Introduktion

Yüzüncü Yıl -universitetet grundades med dekretlagen nummer 41 den 20 juli 1982. Försöket att inrätta ett universitet i de östra delarna av Turkiet började dock för länge sedan.

Idén om att etablera ett universitet i Van är mycket gammal och går tillbaka till republiken. Det förstås av ordern av den ottomanska sultanen Il.

Abdulhamit daterad den 3 oktober 1905 för att ha gett tillstånd till Taha Efendi som var representant för chefen för Van för att bygga en madrasah och loge på en tom mark i Van, känd som det gamla sjukhuset & quot ;. Dessutom framgår det av 3 brev från den 3 juli 1913 som skickades från Grand Viziership till generaldirektoratet för råd och inrikesministeriet för att komma ihåg kostnaden för byggandet av darülfunun (universitet) som önskas öppnas i Van och nämnas med namnet sultan och det är också underförstått att en särskild vikt ges till universitetet som önskas öppnas i Van.

År 1927 skickade president Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Necati Bey, minister för nationell utbildning, till Van för att utföra undersökningar; Mustafa Necati tyckte att det var nödvändigt att etablera ett universitet i Van. År 1928 skickades läraren Ferit Nur (Kuran) Bey till Van och han ombads att omvandla den nuvarande gymnasieskolan till gymnasiet och han blev ombedd att bilda kärnan i universitetet som var planerat att byggas.

Den 1 november 1937, i sitt öppningstal på turkiska stora nationalförsamlingen, sade Atatürk & quot; för att skapa en modern kulturstad med en grundskola och slutligen ett universitet i den bästa delen av Van Lake -stränderna för den östra regionen, verksamheten måste redan starta För detta ändamål skickade han Saffet Arıkan som var minister för nationell utbildning till Van för markbestämningen. I början av november 1938, i öppningstalet för den turkiska stora nationalförsamlingen, nämnde Atatürk om utvecklingen av Istanbuls universitet, slutförandet av Ankara universitet och upprättandet av East University runt Van Lake inom de principer som fastställts med de avslutade studierna, fortsätter snabbt och betydligt.

Platser

  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü

    Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü, 65090, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü

    Frågor