Keystone logo
Jagiellonian University

Jagiellonian University

Jagiellonian University

Introduktion

Academic Center genom århundraden

Kraków har varit känt som ett ledande akademiskt centrum i Polen sedan 1300-talet. Även om det finns ett stort antal respektabla universitet i vårt land, är det Kraków som omedelbart framkallar bilder av studentkamrater och professorer som promenerar på gatorna i Gamla stan. Denna månghundraåriga akademiska tradition går hand i hand med ett modernt förhållningssätt till utbildning och den senaste tekniken. Till exempel förvandlas Ruczaj, ett av distrikten i utkanten av Kraków, snabbt till ett blomstrande centrum för studentaktiviteter tack vare det tredje campus vid Jagiellonian University. Det faktum att de flesta lärosäten i staden ligger nära varandra möjliggör ett mycket nära samarbete – inte bara vetenskapligt utan även relaterat till kultur och fritid.

Jagiellonian University är den äldsta institutionen för högre utbildning i Polen och en av de äldsta i Europa. Det grundades den 12 maj 1364 av den polske kungen Casimir den store. Jubileumsåret 2014 markerade 650-årsdagen av denna enastående händelse. Jagiellonian University har sedan starten varit en internationell institution. Polacker, rutener, litauer, ungrare, tyskar, tjecker, schweizarna, engelsmän, holländare, fransmän, spanjorer, italienare och till och med tatarer studerade här förr i tiden.

Jagiellonian University idag

Idag omfattar Jagiellonian University 16 fakulteter, där nästan 4 tusen akademisk personal bedriver forskning och ger utbildning till över 40 tusen studenter, inom ramen för mer än 80 olika studieområden. De framstående forskarna och den senaste infrastrukturen gör JU till en av de ledande polska vetenskapliga institutionerna, som samarbetar med stora akademiska centra från hela världen. Jagiellonian University är också hem för cirka 150 studentföreningar, där unga forskare utövar sina akademiska intressen och utvecklar vänskap med människor som delar deras passion.

De mest unika storskaliga projekten som drivs av Jagiellonian University inkluderar Jagiellonian Center for Experimental Therapeutics, Małopolska Center for Biotechnology, Molecular Biotechnology for Health, OMICRON och Synchrotron Radiation Center "Solaris".

Forskningspraxis

Universitetets prestige i både Polen och utomlands illustreras av dess allmänt erkända forskningsresultat. Forskarna och läkarna från JU Medical College genomför pionjärstudier, t.ex. inom hjärtkirurgi, urologi och neurologi, vilket ofta leder till utveckling av nya behandlingsmetoder. Deras resultat har publicerats i några av de mest prestigefyllda internationella tidskrifterna, till exempel European Journal of Cardio-Thoracic Medicine, New England Journal of Medicine och Lancet. JU-arkeologer utforskar hemligheterna bakom forntida platser i olika delar av världen, inklusive Egypten, Cypern, Centralamerika, Sydasien och Altay. Astronomerna deltar i de viktigaste internationella projekten inom sitt område, inklusive HESS och VIPERS, medan forskningsresultaten av JU-bioteknologer har publicerats i så välrenommerade specialisttidskrifter som Bioorganic and Medicinal Chemistry, Molecular Ecology Resources eller European Journal of Human Genetics . Detta är bara några exempel på anmärkningsvärda framgångar som Jagiellonian University har varit känt för de senaste åren. JU:s nuvarande ställning återspeglas också i det växande antalet patentansökningar och det växande antalet patent som beviljas dess akademiska personal – det fanns 8 ansökningar och 2 patent 2007 och så många som 60 ansökningar och 11 patent 2013. Föga överraskande har personalen vid Jagiellonian University hedrats med ett antal prestigefyllda utmärkelser och utmärkelser, inklusive elitpriserna från Foundation for Polish Science ("polska Nobelpriser") som tilldelats JU-professorerna: Jan Woleński, Tomasz Guzik och Jan Potempa under åren 2010–2013.

Lev och lär dig i Kraków

Krakows plats är unik av flera skäl. Förutom att ha alla fördelar med en stor stad, inklusive mycket välutvecklad kollektivtrafik, lätt tillgång till vandrarhem och studenthem, och många köpcentra och restauranger, är Kraków också mycket nära Tatrabergen (med många skidorter och vandring rutter nära Zakopane), vackra nationalparker-Pieniny och Ojców, och Dunajec River Gorge, som erbjuder några intressanta forsränning möjligheter. Dessutom ligger Kraków inte långt ifrån andra europeiska huvudstäder, som Prag och Wien, så att weekendresor till grannländer inte utgör något problem för intressanta resenärer. Kraków är också ett viktigt transportcentrum med snabb och bekväm buss, tåg- och flygförbindelser till andra städer, både i Polen och utomlands.

Levande arbetsmarknad

Eftersom Krakows universiteter utbildar högkvalificerade specialister inom alla områden, är det inte överraskande att företag ofta etableras i regionen. Internationella investerare etablerar filialer av sina företag i området för att säkerställa tillströmning av utbildade specialister. Detta ger potentiella studenter en mängd möjligheter att utveckla karriär i sina önskade yrken.

Kungarnas stad

Kraków är den historiska huvudstaden i Polen, och som sådan är den väldigt djupt rotad i polsk tradition och kultur. Det finns nästan en påtaglig känsla av historia i Krakows atmosfär, samtidigt som den också är väldigt levande och livlig med livet. Gallerier, museer, teatrar, en philharmonic och ett operahus - alla dessa platser erbjuder oförglömliga upplevelser till konstaffärer. Små undrar att Kraków lockar tusentals turister varje år, oavsett årstid.

Mötesplatsen

Trots sin traditionella natur handlar Kraków inte bara om historia. Det är först och främst en smältpotte av olika kulturer, där människor från hela världen möts för att dela med sig av sin kunskap, erfarenhet och vänskap. Många klubbar och pubar garanterar underhållning av hög kvalitet i en välkomnande miljö, oavsett om det är öppet, rymligt område på torget eller mystiska smala gränder i Kazimierz. Klubbar ligger nära varandra, så härdade merrymakers kan finna sig ägna hela kvällarna att utforska nya platser. Kulturella, musikaliska och filmfestivaler, av vilka många organiseras av studenter, lever också upp i staden.

Platser

  • Kraków

    ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków,, , Kraków

Frågor