Keystone logo
Belgien

Studera Bachelor i Belgien 2024

Ändra valuta

Grundläggande månatlig levnadskostnad

 • Hyr i delad lägenhet

  414
 • Andel av verktyg

  64
 • Internetabonnemang

  49
 • Lokal transport

  49

Prov livsstil kostnad

 • Snabbmatskombo

  10
 • Biobiljett

  12
 • Pint lokalt öl

  4

Visa krav

För icke-EU/EEA/schweiziska medborgare som vill studera i Belgien under en period som överstiger 90 dagar.

Vilken typ av visum behöver du?

Visa namn

Visum D (nationellt visum för längre vistelse)

Pris och valuta

USD 200

Du kan förvänta dig att betala $200 eller mer för att behandla din visumansökan. Avgifterna kan komma att ändras.

Vem kan ansöka om visum?

Om du är EU-/EEA/schweizisk medborgare behöver du inte visum för att studera i Belgien. Du bör dock vara inskriven vid ett erkänt universitet eller högre utbildningsinstitution som deras huvudsakliga yrke i Belgien, ha tillräckliga medel för att täcka utgifter när du studerar i Belgien och har tillräcklig sjukförsäkringsskydd.

Om du är medborgare från ett land utanför EU/EEA/Schweiz, kommer du sannolikt att behöva ansöka om en för att anmäla dig som student i högre utbildning där under en längre tid än tre månader. Studenter från vissa länder (till exempel USA) är inte skyldiga att få visum för Belgien om deras vistelse inte är längre än 90 dagar.

Innan du kan ansöka om att få ett belgiskt studentvisum, du måste i allmänhet accepteras till en kurs eller ett studieprogram av ett erkänt belgiskt universitet eller utbildningsinstitution.

Studenter från Folkrepubliken Kina måste få ett akademiskt utvärderingsintyg utfärdat av Academic Assessment Center (APS) innan de får tillstånd att anmäla sig till en högre utbildningsinstitution i Belgien. Detta APS-certifikat krävs för att få ett studentvisum för Belgien. Examinationen består av en teknisk bedömning av ditt examensbevis och en intervju.

Var kan du göra ansökan?

Belgiens ambassad eller konsulat

Du bör ansöka om ditt studentvisum vid Belgiens ambassad eller konsulat i ditt hemland.

Hemsida:

Hur gör man ansökan?

Innan du ansöker om studentvisum för Belgien måste du först accepteras på en kurs vid en ackrediterad utbildningsinstitution och betala registreringsavgifterna (detta återbetalas om din visumansökan avslås). Om du är en internationell student, Du måste då kontakta din närmaste belgiska ambassad eller konsulat i ditt land. Ambassaden hjälper dig att avgöra om du behöver ett studentvisum och guidar dig genom visumansökan.

För din studentvisumansökan kan du bli ombedd att ange följande:

 • Ett giltigt pass-/rese-ID.
 • bevis på att du har en plats vid en erkänd institution
 • kopior av utbildningsbevis
 • detaljer om kursen;
 • Uppgifter om tillräckliga medel för att täcka dina levnadskostnader, studier, hälso- och sjukvård och repatrieringskostnader (617 euro per månad för studieåret 2015—2016).
 • ett medicinskt intyg
 • bevis på att du inte har ett kriminellt register om du är äldre än 21 år.

För att bevisa ditt godkännande vid en erkänd institution kan du ange något av följande:

 • den officiella bekräftelsen av registrering för programmet;
 • Ett intyg som visar att du har tillgång till de förväntade studierna.
 • bevis på din registrering för inträdesprov.

Du kan också bli ombedd att tillhandahålla ett brev som beskriver varför du har valt din kurs, varför du vill studera i Belgien och hur detta kommer att gynna dig. Dessutom, du kan också bli ombedd att visa språkkunskaper i det språk som kursen kommer att undervisas på.

Inom åtta dagar efter din ankomst till Belgien måste du besöka ditt lokala kommunala förvaltningskontor/rådhus (maison communale/gemeentehuis) för att begära ditt uppehållstillstånd och vara registrerad i utlänningens befolkningsregister.

När ska du ansöka?

För ett studievisum för längre vistelse rekommenderas att du bokar tid på ambassaden minst två månader före avresan. För visum för kortare vistelse, boka en tid minst 3 veckor före avresan.

Längden på studentvisumet beror på kurslängden. Du kan ansöka om att förnya ditt uppehållstillstånd årligen, ungefär 30 till 45 dagar före utgångsdatumet.

Behandlingstid

2 Months

Arbetsmöjligheter

Om du är en utländsk student som är inskriven vid en belgisk utbildningsinstitution och har ett giltigt uppehållstillstånd kan du arbeta upp till 20 timmar i veckan under termin, så länge det inte stör dina studier. Du måste få ett skriftligt tidsbegränsat avtal från din arbetsgivare, som kallas ett ”studentanställningsavtal”, och ett arbetstillstånd av typ C. Annars kan du arbeta under officiella universitetshelger utan att behöva ett belgiskt arbetstillstånd.

Timmar per vecka

20

Varför behöver du den här typen av visum?

Din visumansökan kan avslås om du har tidigare kriminell historia eller om du har utvisats från EU. En annan anledning till avslag är om dina dokument som bevisar att du kommer att vara student saknas eller inte är fullständiga.