Btech bioteknik

Allmänt

7 tillgängliga platser

Programbeskrivning

Bioteknik är ett mycket tvärvetenskapligt ämne som omfattar biovetenskap, processteknik och teknik. Omfattningen och tillämpningen av ämnet är mångfaldig, spänner från att syntetisera genetiskt modifierad mat, torka resistenta grödor i jordbruksvetenskaper; Vävnadsteknik, läkemedelsdesign inom medicinska områden och även inom områden som bioinformatik och vattenlevande system. Dessutom innefattar ämnet studier om allmän planering, såsom användning av genetiskt modifierad mat och etiska problem som är involverade i det, manipulering av grödan / genen för att göra dem sjukdomsresistenta och embryonala stamcellsteknologier för att nämna några. Mångsidighet hos ämnet är att förstå hur levande organismer arbetar på mikroskopisk nivå och hitta lösningar för att få levande saker att fungera på ett sätt som vi förväntar oss. Till skillnad från andra teknikämnen behandlar biotekniken skräddarsydda levande system, vars utfall kan bli benäget eller malignt.

Tillämpningsområde

För ett utvecklingsland som Indien är jordbrukssamhället beroende av regelbundna monsunregn för gott avkastning. Med global uppvärmning har det förutsetts att regnfallsmönster kan vara oregelbundna. Att vara beroende av en enda naturlig faktor för att hjälpa till med god jordbruksproduktivitet är en risk, vilket inte är värt att ta. Istället kan grödor göras anpassningsbara till väderens ytterligheter, såsom torka resistenta frön, fukthållande grödor; Alla dessa kan vara möjliga med hjälp av bioteknik. Dessutom kan användningen av bekämpningsmedel också bli överflödig, om skadliga fröer kan utvecklas. På samma sätt kan genterapi i medicinsk arena hjälpa människor att minska risken för att förebygga ärftliga sjukdomar. Stamcellteknik är ett av de viktigaste resultaten av bioteknik och molekylärbiologi. Med en bredare omfattning av ämnet finns det en stark potential för sysselsättningsmöjligheter inom företag / organisationer på forsknings- och tillverkningsnivå. Ämnet fortsätter att utvecklas med tiden, vilket är en starkare drivkraft för eleverna att gå in på högre utbildning.

Anställningsmöjligheter

Företag och offentliga FoU-organisationer rekryterar bioteknisk personal i gott antal. Eftersom arbetsgivarna inser behovet av inhemsk utveckling av idéer inom landet, letar de efter en bra personal för att rampa upp sin verksamhet. Dessutom ser forskningsorganisationerna bra utrymme för nya och förbättrade produkter och processer inom medicinska, jordbruksfält. De är ständigt ute efter motiverad personal. Kontraktsforskningsorganisationer inom läkemedels- och bioteknikbranschen rekryterar högskolestudenter De är utbildade och inledda på arbetsplatsen. Dupont, Biocon, Dow Chemicals, Dr.Reddy's laboratorier är några av de företag som aktivt anställer bioteknikpersonal.

Urvalskriterier

Studenter som har studerat matematik, fysik och kemi med biologi / datavetenskap på gymnasieskolan, är berättigade till en B.Tech i bioteknologi. Eftersom biologi lärs från en nivå från vilken någon kan förstå; Studenter, som har haft ett ämne utan biologi förutom matematik, fysik och kemi, kommer inte att vara till nackdel.

Senast uppdaterad Jul 2017

Keystone-stipendium

Upptäck möjligheterna du får med vårt stipendium

Om skolan

Hindustan College of Engineering, started in the year 1985, was conferred the "University Status" by University Grants Commission (UGC), Government of India, Under Section 3 of UGC Act 1956 from the a ... Läs mer

Hindustan College of Engineering, started in the year 1985, was conferred the "University Status" by University Grants Commission (UGC), Government of India, Under Section 3 of UGC Act 1956 from the academic year 2008-09 and under the name HITS (Hindustan Institute of Technology and Science). Läs mindre
Chennai , Chennai , delhi , coimbatore , muscat , Colombo , Kochi + 6 Mer Mindre