Bachelor i keltiska språk och kultur

Allmänt

Läs mer om programmet på skolans hemsida

Programbeskrivning

Handla om

Före kristendomen började keltisktalande människor ett område som täckte nästan hela Europa som vi känner till idag och utvecklade rika kulturer. Under medeltiden levde samma personer i länder och regioner som fortfarande beboddes av keltisktalande folk till denna dag - Irland, Skottland, Wales, Cornwall och Bretagne. Deras kultur ger fortfarande upphov till frågor idag i det 21: a århundradet. Hur uttalar du gammal irländare? Var King Arthur en riktig person? Vilka spår av kelterna är fortfarande tydliga i dagens moderna värld? Genom att studera keltiska språk och kultur lär du dig att hitta svar på alla dessa frågor och skilja mellan myter och verklighet.

Litteratur och kultur

Gudar, hjältar och heliga; typiska ritualer, åldersgammal legender och litterära mästerverk: I detta kandidatexamen studerar du alla aspekter av keltisk kultur och litteratur på djupet. Naturligtvis får du också möjlighet att fördjupa dig i det keltiska samhället, inklusive dess politiska historia.

Antika språk

Här i Utrecht studerar du två keltiska språk: Middle Welsh och Old Irish. På så sätt kan du läsa keltiska källor, vilket är viktigt för alla som vill få en bra förståelse för keltisk kultur. Om du har en känsla för språk och inte är någon som ger upp lätt, så är detta rätt utbildningsprogram för dig, eftersom grammatiken för dessa språk inte alltid är tydlig. Old Irish har till exempel upp till 160 verbsformer per verb. Låter skrämmande, men om du älskar språk är det paradis!

En anslutning till dagens moderna värld

Även om du ofta kommer att fördjupa dig i historien när du studerar keltiska språk och kultur, så är det inte där dina studier slutar. Du kommer också att studera moderna walesiska och irländska och jämföra dessa språk med exempelvis engelska och identifiera exakt hur de skiljer sig från varandra. Du kommer också att fastställa vilka delar av keltisk kultur som finns i moderna filmer och andra typer av media. När de till exempel hör ordet Celtic, tänker många automatiskt på Ringenes Herre, men finns det verkligen en sådan länk?

Forntida språk - Aktuell relevans

Ett skott av guld från det första århundradet innan Kristus hittade nära Maastricht och en kranoperatör som hittar en nästan intakt medeltida bok i en irländsk torvmose - endast bokstäverna har blivit lite svårare att läsa. Dessa är bara två exempel på senaste upptäckter i förhållande till keltiska språk och kulturer, ett forskningsområde som sträcker sig över 2.500 år och uppenbarligen är fortfarande mycket aktuellt.

Intresserad?

Du har en passion för keltiska språk och kultur: du gillar att läsa om keltiska myter och sagor och du är mycket bekant med termer som druid, krigare och bard. Du har också en affinitet med Irland, Wales, Skottland eller Bretagne: alla områden som fortfarande utstrålar en keltisk känsla till denna dag. Du är mycket medveten om den viktiga rollen som språk spelar i någon kultur, varför du tycker om att lära dig de speciella språk som kelterna talade om. Slutligen är du inte rädd för att välja ett examen baserat på ditt djupa intresse för ämnet i fråga. Du gillar faktiskt det faktum att studien av keltiska språk och kultur är terra incognita för de flesta människor. Detta beror på att, förutom goda akademiska färdigheter som öppnar olika alternativ för dig, ger detta examen dig en unik examenprofil.

Karriärmöjligheter

FRÅN BEATEN PATH

Efter att ha avslutat ett kandidatexamen fortsätter de flesta studenter med studier på ett masterprogram. En universitetsgrad utbildar inte studenter för ett visst yrke. Kandidatexamen ger en student många alternativ på arbetsmarknaden. Kandidater i keltiska språk och kultur har arbetat för förläggare, som journalister på tidningar, i försäkringsbranschen och i banker. Men ditt certifikat kan också vara ett steg för ett jobb med de irländska eller walisiska turistkontoren eller en annan organisation som är ansluten till de keltisktalande länderna. Mycket av detta beror på dina egna intressen och initiativ.

PROFESSIONELLT I SPOTLIGHT

Graduate Lucinde Bongers är en konsult på ett konsultföretag inom området informations- och registerhantering. Läs hennes vittnesbörd .

PHD Ancient. Medeltida och renässansstudier

Som doktorand i antika, medeltida och renässansstudier kommer du att göra forskning med fokus på medeltida keltiska studier under överinseende av en professor efter dina studier.

Din forskning kommer att vara din primära aktivitet, men du kommer också att övervaka studenter och ta avancerade lektioner.

Du avslutar din doktorandforskning genom att skriva och försvara en doktorsavhandling. Detta tjänar dig en doktorsexamen, förkortad till Dr.

Bibliotekschef

Du ansvarar för all information och kunskap: du samlar in och organiserar böcker, skriftligt material och andra verk så att dessa enkelt kan hittas av andra. Du digitaliserar också tryckta verk och samlar nya verk. När besökare letar efter information om ett specialiserat ämne hjälper du dem att hitta rätt källor.

Museam-anställd

Du arbetar tillsammans med styrelsen och museets kurator för att underlätta utställningar och underhåll av samlingen på bästa sätt. Du hjälper också till att skapa nya utställningar och guidade turer. På så sätt använder du dina kunskaper och forskar om utställningens ämne.

Arts Editor

Med din passion för konst arbetar du med att hitta, organisera, korrigera och bearbeta all ny information som rör konst. Du ansvarar för slutprodukten, vare sig det handlar om en artikel, tidskrift eller bok.

Senast uppdaterad Mar 2020

Om skolan

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Läs mer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Läs mindre